Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Windows Phone 8.1, Το πρώτο βίντεο από το SDK


H ιστοσελίδα WinBeta δημοσίευσε στο YouTube ένα πρώτο βίντεο από τα WP 8.1, στο οποίο μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στην έκδοση 8.10.12298 των Windows Phone.

Κάποιες από τις αλλαγές που κάνουν την εμφάνιση τους στη συγκεκριμένη build είναι η δυνατότητα τερματισμού εφαρμογών μέσω ενός swipe (αντί πατήματος στο σχετικό πλήκτρο, το οποίο όμως εξακολουθεί να υπάρχει), η λειτουργία προβολής της οθόνης της συσκευής σε κάποιο άλλο monitor, η δυνατότητα παραμετροποίησης και απόκρυψης της navigation bar αλλά και το μενού ξεχωριστής ρύθμισης της έντασης κάθε ήχου (για παράδειγμα της μουσικής και των ειδοποιήσεων).

Χαρακτηριστικά που δεν φαίνονται στη συγκεκριμένη build και που αναμένεται να είναι διαθέσιμα με την τελική έκδοση των Windows Phone 8.1 (στην οποία θα μπορούν να αναβαθμίσουν και οι χρήστες συσκευών με Windows Phone 8) είναι το notification/action center και ο βοηθάς Cortana.

Με την πρώτη παρουσίαση των Windows Phone 8.1 να αναμένεται για τον ερχόμενο Απρίλιο, κατά τη διάρκεια της έκθεσης Build, και την εμπορική διάθεση συσκευών που θα είναι εξοπλισμένες με αυτά για τον επόμενο Ιούνιο, η Microsoft έδωσε σήμερα στους developers τα σχετικά SDK εργαλεία της συγκεκριμένης έκδοσης. 

Οι developers που έχουν στη διάθεση τους τα SDK, διαπιστώνουν τα πρώτα σημάδια της ενοποίησης των Windows Phone και των Windows RT, κάτι για το οποίο είχε μιλήσει και η ίδια η Microsoft στο παρελθόν. Έτσι, οι προγραμματιστές θα μπορούν να αναπτύξουν εφαρμογές που θα χρησιμοποιούν τον ίδιο κώδικα και θα φιλοξενούνται από τα Windows Store και Windows Phone Store, τη στιγμή που η εταιρεία θα χρησιμοποιεί πλέον το format .appx των Windows 8 και για τις Windows Phone εφαρμογές.

Η Microsoft φαίνεται πως θα δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα αλλαγής της προκαθορισμένης messaging εφαρμογής, ενώ, σε άλλες αλλαγές, εντοπίζεται ο file picker, το αναβαθμισμένο UI του camera app (παρόμοιο με αυτό των Windows 8.1), η υποστήριξη VPN (Virtual Private Network), η ύπαρξη του OneDrive (πρώην SkyDrive) με ενσωματωμένο file browser, η πολλαπλή επιλογή tiles της αρχικής οθόνης κατά την παραμετροποίηση αυτής, το βελτιστοποιημένο multitasking (όπου το back button δεν κλείνει τις εφαρμογές αλλά τις αδρανοποιεί, τη στιγμή που οι εφαρμογές θα κλείνουν και με ένα swipe προς τα κάτω από το multitasking μενού), η δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών σε microSD, τα ξεχωριστά ρυθμιστικά ήχου για κάθε λειτουργία, τα Xbox Music και Xbox Video αντί των Music και Video Hub, η καλύτερη ενσωμάτωση του Twitter στις επαφές αλλά και η αφαίρεση της χρήσης λογαριασμού Facebook.

Κατά τα λοιπά, εντοπίζονται τα ρυθμιστικά υποσυστημάτων με ένα swipe από το επάνω μέρος της οθόνης, το Action Center (το οποίο είναι διαφορετικό από το notification center), η δυνατότητα σήμανσης ενός tile ως αναγνωσμένου με ένα swipe από το αριστερό σημείο αυτού, ο βοηθός Cortana ο οποίος χρησιμοποιεί και δεδομένα από το Foursquare, τα auto-updates των εφαρμογών, οι καλύτερες λειτουργίες backup, η αλληλεπίδραση μέσω swipe με το πληκτρολόγιο, η υποστήριξη Bluetooth 4.0 LE και η δυνατότητα προβολής της οθόνης της συσκευής σε τηλεοράσεις και monitors. Κάτι άλλο που θα πρέπει να υπογραμμιστεί είναι πως η Microsoft αναφέρεται πλέον στα Windows Phone σαν WinPRT, τουλάχιστον στα συγκεκριμένα SDK.

Σε κάθε περίπτωση, η λίστα δεν είναι τελική (ούτε επιβεβαιωμένη), αλλά φαίνεται πως η συγκεκριμένη αναβάθμιση θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και θα δώσει στο λειτουργικό χαρακτηριστικά που οι χρήστες ζητούσαν εδώ και καιρό.


via myphone.gr,winbeta.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: